Infantil

El tercer Kids'film Festival insisteix en el cinema com a eina pedagògica

El certamen servirà de plataforma per impulsar una ‘escola de cinema’ amb activitats adreçades a escoles i famílies

El tercer Kids'film Festival insisteix en el cinema com a eina pedagògicaArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tercera edició de l’Andorra Kids’film Festival, que es desenvoluparà entre el 13 i el 20 de novembre, una proposta que, més enllà del cartell de projeccions –ben nodrit de produccions premiades als millors certàmens d’ar­reu, prometen els organitzadors– vol deixar palès que el cinema pot ser una eina pedagògica molt útil, segons va expressar la directora de l’esdeveniment, Maria Lladó. Sota aquesta filosofia, una de les principals novetats que incorpora enguany és la posada en marxa d’una escola de cinema, en col·laboració amb el centre comercial Illa Carlemany, un projecte que pretenen que tingui continuïtat al llarg de tot l’any. De moment, serà un grup d’alumnes del col·legi Sagrada Família qui obrirà la participació, amb l’enregistrament, aquest cap de setmana, d’un curtmetratge. A banda, hi haurà classes magistrals i tallers adreçats al públic familiar.

Com és de rigor a tot festival hi ha l’apartat dels premis: al millor curt, atorgat per un jurat presidit pel compositor Òscar Araújo, i el premi al millor curt de temàtica mediambiental, en aquest cas decidit pel públic infantil. El certamen fa especial èmfasi en aquest apartat, va recordar Lladó, perquè es defineix com un “festival verd, participatiu, inclusiu, que convida els nens a la reflexió, a pensar”. Les dotacions creixen dels 400 euros de l’any passat fins als 500. I a partir de la propera edició hi haurà una nova categoria: la infantil, és a dir, la de les peces que surtin precisament de les activitats de l’embrionària escola per a joves cineastes.

inauguració i cloenda

Lladó va destacar les sessions d’inauguració i cloenda. El 13, amb una estrena (“pel·li sorpresa”, va dir Lladó) i una proposta musical en favor de l’ONG Música per viure, que treballa amb nens en risc d’exclusió social a països de l’Amèrica llatina. El 20 (data triada per coincidir amb el Dia mundial dels drets de la infància), una projecció de cinema concert que recuperarà els primers curts de la història del cinema, del 1904 al 1908, amb banda sonora interpretada en directe per alumnes de l’Espai de Música Moderna que dirigeix Oriol Vilella.

Del 14 al 18, les projeccions per al públic escolar, per les quals l’any passat van passar uns 2.500 alumnes, xifra que confien ampliar. Entre altres raons perquè han ampliat la franja d’edat, amb activitats específiques per a adolescents d’entre dotze i disset anys: les classes magistrals dirigides per Òscar Araújo i Àlvaro Rodríguez Areny. El primer, un compositor pluriguardonat en diversos àmbits de l’audiovisual; l’altre, l’autor del curt Wolves, produït a Andorra i que la setmana vinent competirà al Festival de cinema fantàstic de Sitges.

Algunes de les propostes s’avancen com a prèvia del festival: aquest cap de setmana hi haurà tallers. El primer, de cinema documental, en el qual participarà el grup de la Sagrada Família: faran un curt sobre l’ús correcte de les escales mecàniques, patrocinat per Schindler. “Enguany fem un pas més: volem cinema per a nens i fet per nens”, va recalcar el gerent d’Illa Carlemany, Pablo Vivancos.

El festival compta amb el suport d’entitats com el Consell General, Govern –Política Lingüística ha subtitulat alguns dels curts que s’hi projecten– i MoraBanc.

ELS CURTS

-‘Bear Story’, Oscar al millor curt d’animació premiat en certàmens com Anima Mundi o el d’Annecy, dos dels de referència del sector, serà un dels projectats aquesta tercera edició. També el nominat a l’Oscar We can’t Live Without Cosmos, dos exemples de l’alta qualitat de la selecció, segons Lladó.

-Les projeccions aposten per la versió original, va destacar la directora. En bona part dels casos, els curts ni tan sols tenen diàlegs o són molt curts i no dificulten la comprensió de la trama. En els casos que ha estat necessari s’ha fet una subtitulació al català, realitzada pel Servei de Política Lingüística.

-El cartell del festival inclou prop de setanta cintes, de diverses nacionalitats. Enguany, va destacar la directora del certamen en la presentació del programa, van percebre la penetració i difusió aconseguida en sols dues edicions: no han estat pocs els directors que els van fer arribar les seves produccions espontàniament.

tracking