Audiovisual

'Wolves', a la secció oficial de Sitges

Àlvaro Rodríguez Areny i Isak Férriz passen el sedàs dels programadors i entren en competició al festival de cinema fantàstic més reconegut

detail.info.publicated
Escaldes-Engordany

Creat:

Actualitzat:

Fa tot just un lustre Andorra era terra erma, un terreny desèrtic de produccions cinematogràfiques pròpies, amb l’excepció d’uns quants intents històrics. En pocs anys, però, l’esforç, el convenciment i la lluita contra magres pressupostos d’una fornada molt jove comença a donar fruits il·lusionants: Àlvaro Rodríguez Areny aconsegueix col·locar la seva opera prima, Wolves (Llops), un curtmetratge rodat a Engolasters i protagonitzat pel també andorrà Isak Férriz, en la secció oficial del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya que se celebra a Sitges. És a dir, a competir amb els grans en la propera edició, la 49a, que se celebrarà del 7 al 16 d’octubre.

La cinta va ser triada per a la secció “que menys ens esperàvem”, reconeixia el jove director ahir, després de donar a conèixer una notícia que a ell li havien comunicat al juliol. Demora exigida pel festival, que ahir feia pública tota la programació. Tot i el temps per pair-ho, Rodríguez Areny es reconeixia encara trasbalsat. I n’hi ha per a això i per a molt més: si es proclamés guanyadora, entraria a la preselecció per als Oscars i els Goya, i els Meliès d’or també es posarien al seu camí. Però, va admetre, “no sé què significarà tot plegat, no crec que estiguem per guanyar, no crec que [el film] sigui competitiu, de fet ja és molt premi per a nosaltres el fet de ser allà”. Quan va començar el trajecte, allà cap al juny del 2015, quan es va iniciar el rodatge, li van preguntar quin seria el seu somni per al curt “i vaig dir Sitges, ara m’he endut una sorpresa enorme”.

Actor i director encapçalen un equip solcat pel jove talent del país en diversos àmbits. També hi ha gent com Hèctor Mas, que va treballar com a actor i fent un cop de mà en l’equip de fotografia. Hi ha la dissenyadora Carol Garrido, que es va encarregar dels story-boards. I la música la signen dos dels músics més actius de l’escena nacional, Miguel Espinosa i Carlos Lozano, que comparteixen projectes com aquest amb la pertinença a la banda de death metal Persefone. També en la producció musical hi ha l’empresa Sonnos, de Pere Revert. I el disseny gràfic ve signat per Xavier Bobet. En l’àmbit econòmic, van tenir suport de MoraBanc, en una producció de El Dedo en el Ojo, sorgida, com Rodríguez Areny, de les aules de l’escola de cine Bande à Part, de Barcelona.

Amb l’entrada al cartell de Sitges, Wolves corona (de moment) una trajectòria que compta amb setze seleccions i tres premis: el del públic a l’Ull Nu, el de platí a l’Atlanta Horror Film Awards i el guardó a la millor fotografia al Pink City International Short Film Festival, celebrat a Jaipur (Índia).

‘Desnudo’ i ‘correr’

La gènesi del curt, va explicar el jove realitzador, està en un exercici proposat a classe, un guió que havia de partir de les paraules desnudo i correr, cap al 2013. Allò, la història d’un home perseguit per dues feres que al final se’l cruspeixen, va desembocar en aquesta proposta amb dos llops metafòrics: dos soldats alemanys que persegueixen un pilot caigut.

REPORTATGE

I més ‘Art de garatge’

Setmana dura la de l’equip que fa pocs anys rodava Art de Garatge, minisèrie de factura nacional que va gaudir de molt de ressò entre el jovent, i que ara en vol fer una segona temporada. De moment, des d’avui roden Impacto, a Anyós i en horari nocturn durant tota la setmana: recolliran estris a les sis del matí. Exigències del guió, perquè l’episodi narra una festa nocturna per on comencen a desfilar els nous personatges, amb un dels antics com a fil conductor (de fet, la sèrie és un spin off, és a dir, noves històries a partir d’un personatge anterior). És el de Joana, una escriptora encarnada per Mireia Guilella. El personatge principal serà Sigur, encarnat per Daniel Horvath. Tots dos comparteixen el fet de ser fills de mare hongaresa i pare rus. Horvath va estudiar teatre a l’escola de teatre Nancy Tuñón; després va passar per sèries com Aida, La Riera o Buscando el Norte, o el llargmetratge Kamikaze, amb Carmen Machi.

També per les telenovel·les ha desfilat Mònica Portillo, que ara fa d’Humildad a Acacias 38 (TVE), i ha tingut alguna aparició a l’escenari del Teatre Nacional de Catalunya, a un Tirant lo Blanc. En un rodatge, el de La santa espina, va conèixer Hèctor Romance, director d’Impacto (es roda en castellà, per buscar-li més sortides comercials), que la va incorporar.

I Juan Salcedo, un manxec format a Madrid i que va poder participar en un muntatge de Michael Haneke de l’òpera Così fan tutte, completa l’elenc de protagonistes. A banda, hi haurà set secundaris i mig centenar d’extres, tots triats en un càsting celebrat al país. L’equip de rodatge, unes vuitanta persones.

'Wolves', a la secció oficial de Sitges

tracking