Patxi Leiva

“Malgrat ser un país tan petit, a Andorra hi ha molts grups”

“Malgrat ser un país tan petit, a Andorra hi ha molts grups”Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El músic català establert des de fa gairebé vint anys a Andor­ra és l’encarregat de tancar avui (19.00 hores, plaça Coprínceps) el cicle Músiques del Món organitzat pel comú d’Escaldes-Engordany. Presentarà cinc de les nou cançons del disc que ja ha enregistrat.

Es troba en plena gira.

Sí. Ara fa uns dies que estem assajant a Madrid i avui aterrarem a Andorra. Tinc moltíssimes ganes de tocar a casa. D’enraonar el català amb la meva gent. I després continuarem cap a Saragossa, Salamanca, Cantonigròs i acabarem la gira, que vam començar l’abril, a l’octubre al Liceu de Barcelona.

Al Liceu?

Sí, serà el 15 d’octubre. És un concert benèfic per commemorar els deu anys de la Fundació GAEM que impulsa la investigació biomèdica sobre l’esclerosi múltiple. Estarem a l’escenari amb el grup de gospel Cor Carlit.

Quin format de concert farà a Escaldes?

A l’escenari hi haurà quatre músics: al baix, David Elor­riaga, a la bateria, Javier Morgado, a la guitar­ra, Óscar Pacho, i a la guitarra acústica i veus, Patxi Leiva.

Serà un concert especial.

Per a mi tornar a casa és la pera. Hem tocat aquest any tres cops al país i aquest serà el darrer. És un concert amb la teva gent, amb cares conegudes, amb el teu tècnic de so. Acabar el bolo i anar a casa. És recuperar sensacions que no tens quan estàs a fora. Durarà només unes hores, perquè dijous marxarem.

Què sentirem a Escaldes?

El repertori de la gira. Farem els temes habituals i presentarem cinc cançons del que serà el nou disc que ja està enregistrat, que consta de deu temes i que està en procés de sortir al mercat. Però en aquest cas volem que ho tregui una discogràfica. Fins ara ho hem fet de manera independent i ara ho volem canviar. Ara necessitem que ens ajudin les companyies grans. De moment hi ha la discogràfica amb la que hem enregistrat el disc i aquesta ha de ser qui intenti trobar la manera de distribuir-lo.

Té nous projectes en ment?

De moment el que tenim en ment és acabar el disc i la gira. Fer concerts té un desgast. Un dia fas un acústic, un altre amb el grup sencer, un altre en duo. Això implica a cada concert personalitzar el que has de fer. Si no surt cap més data el que farem és acabar la gira. A l’agost hem enregistrat el disc, que es dirà Alea jacta est (la sort ha estat llançada), i ara estem rodant el videoclip.

Com serà el vídeo musical?

De fet, serà un curtmetratge. Sortirà el cantant en primer pla, movent els llavis, i actors interpretant una història.

Algun d’ells és conegut?

Sí, en Tony Corvillo (Jon a El Cor de la ciutat i Navil a El Príncipe, entre d’altres). El vídeo l’estem rodant entre Rupit, Roda de Ter i Cantonigròs. Hi ha uns paisatges que ens encanten i són molt bucòlics. Sembla el far west. Està implicada gent d’Andorra, de Catalunya i del País Basc.

Hi ha data d’estrena?

Depèn de la discogràfica. Quan alguna vulgui tirar el disc, aquest serà el punt de partida de tot.

Com veu l’escenari musical andorrà?

Hi ha alguna novetat, però no tanta com m’agradaria. Fa uns dies vam estar actuant a la FNAC, a Andorra, i el fet de tenir aquest punt ens farà evolucionar. Només el fet de tenir tota l’oferta de la cultura andorrana junta ens donarà un segell d’identitat del panorama musical que hi hagi. Malgrat ser un país tan petit, a Andorra hi ha molts grups i una oferta molt variada d’estils.

Són importants els cicles com el de Músiques del Món?

Culturalment és un deu que hi hagi espais on els músics puguem expressar el que sentim.

tracking