Reportatge

Música, màgia i misteri

L’ambient lúgubre d’una fàbrica en desús i una decoració sofisticada acollirà el concert del quartet Ritirata. La indústria Paraires i Teixidors obre per primer cop les seves portes en setanta anys al públic. Tot i així, bona part de la instal·lació es conserva en bon estat.

Música, màgia i misteriFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

n ambient màgic i envoltat de misteri és el que es vol recrear avui a la fàbrica de Paraires i Teixidors d’Escaldes-Engordany, que acull el darrer concert del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). La fàbrica porta uns setanta anys sense funcionar i està tancada, però avui obre per primer cop les portes per acollir al quartet de corda Ritirata, així com al voltant d’un centenar de persones de públic.

Les tasques per adequar l’espai, però, no han estat senzilles perquè fa molt temps que està tancat, explica Ivan Sansa, responsable d’Acció Cultural del Govern. Per això, fa una setmana que tenen feina intensa per condicionar la fàbrica. “L’hem netejat, hem fet la instal·lació elèctrica i també hem intentat teatralitzar-ho una mica”, relata Sansa. A les parets, pràcticament nues, hi pengen teranyines que denoten que la instal·lació està en desús. Repartits per l’espai, ahir es podien veure cubs blancs de diverses mides per separar cada àrea, així com espelmes que marquen el camí per arribar de l’entrada a la sala de concerts o focus liles que donen un ambient íntim. Les finestres estan vestides amb cortines blanques, mentre que les cadires es guarniran amb una tela del mateix color per donar-li un punt “més sofisticat”, assegura Sansa. “Volem recrear un ambient màgic i misteriós”, precisa.

Malgrat que està sense funcionar, la fàbrica roman en bon estat. Segons Sansa, això es deu al fet que la instal·lació “mai ha estat abandonada, sinó en desús”. De fet, hi ha una part que la família propietària encara utilitza.

En el pis de dalt hi ha dues sales. La més petita acollirà el concert i a l’altra hi haurà una recepció amb menjar. En aquest darrer espai hi ha a una part a la qual no es podrà accedir, ja que hi ha forats al terra que han cobert amb taules de fusta, però per seguretat estarà tancat. “Hi havia màquines que connectaven del pis de dalt i el de baix i per això es va foradar el terra”, relata Sansa.

En el seu moment, la fàbrica va ser un motor econòmic pel país. Als anys 30 del segle passat, fins i tot rebia llana d’Austràlia. Bona part del llegat s’ha perdut. Principalment, queden fotografies de l’exterior. “Si algú té imatges en les quals es veiés el procés de la llana o l’interior de la fàbrica seria interessant per a nosaltres tenir-les”, assegura Sansa.

El concert de Ritirata

Els violinistes Hiro Kurosaki i Miren Zeberio, el violoncel·lista Josetxu Obregón i violista tancaran el FeMAP amb interpretacions de Haydn o Boccherini. La formació, amb un ampli recorregut, ha tocat en sales de prestigi com el Teatre Nacional de Pequín. I perquè el públic pugui gaudir de la música, es busca que “l’espai sigui el més acollidor possible i la gent s’hi senti a gust”, realça el responsable d’Acció Cultural.

tracking