Reportatge

Descobrint el segle XX

L’esquí, el turisme o el contraban són algunes de les qüestions que s’abordaran en unes conferències que organitza l’entitat Velles Cases Andorranes a partir del setembre. Les xerrades comptaran amb experiències vivencials de testimonis de l’època

Descobrint el segle XXFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Bona part de l’Andorra que coneixem avui dia es va començar a teixir a la meitat del segle XX. Un patrimoni material, però també immaterial que ara l’entitat Velles Cases Andorranes vol rescatar en unes xerrades que es començaran a celebrar a partir del setembre i que tindran lloc cada dos mesos, relata el seu president, Claude Benet, al Diari.

“Es tracta d’anar al patrimoni andorrà més enllà del romànic”, explica Benet. I si bé el president de l’entitat reconeix que el romànic “és molt maco”, puntualitza que en el país existeixen altres tipus de patrimoni que també s’han de rescatar i donar a conèixer com pot ser l’herència del que es va començar a coure a principis i mitjan segle XX i, actualment, veiem el seu llegat en el món de l’esquí, l’hostaleria, els banys termals, el turisme o inclús l’inici de les associacions. “Hi ha coses que tenen un cert mèrit o interès sociològic, antropològic i històric”, opina Benet.

Tots aquests elements, segons el president, tenen un rol molt ampli que l’entitat està descobrint i ara el volen mostrar a la resta de la societat. Per això, les xerrades versaran sobre aquestes qüestions, però a més comptaran amb el relat de persones que vindran a compartir la seva experiència. “Hi ha gent que estava viva i el que volem és aprofitar-ho, perquè el que passa sovint és que el temps passa i només queden documents”, va exposar Benet.

Pel president d’aquesta entitat, la construcció de la central de Forces Hidroelèctriques d’Andorra SA (Fahsa) va suposar una revolució i l’inici del que és avui en dia el Principat. “Es fan les carreteres, hi ha una connexió entre parròquies que no existia i això dóna molta cabuda a l’esquí”, assenyala Benet, que hi afegeix que avui dia aquesta activitat és un dels motors econòmics del país. A partir de l’esquí, exposa, va venir tota la resta: l’explosió de l’hostaleria i l’arribada dels turistes, entre altres coses.

Tot això seran alguns temes que s’abordaran en les conferències, però no els únics. De moment en tenen programades set. “Intentarem parlar amb testimonis d’aquesta Andorra dels anys cinquanta i seixanta en la que hi havia càmpings i excursions en Jeep”, ressalta Benet. Una època en què persones del Principat van importar Jeeps d’Alemanya o Bèlgica i que havien participat en la Segona Guerra Mundial. Els nous propietaris els van transformar i dissenyar al seu gust per després enfilar-se a les muntanyes amb turistes. Algunes d’aquestes persones innovadores en el seu moment són els que participaran en aquestes xerrades.

Andorra i el contraban

Sens dubte, un altre dels temes cabdals serà el contraban de productes. “El contraban i Andorra és un binomi”, reflexiona Benet. Recorda que en els seus inicis no era il·legal. També a través de testimonis i de les seves vivències es descobrirà com aquesta activitat ha marcat la cultura del país alhora que ha propiciat unes vivències i una història.

Així doncs, en totes aquestes xer­rades es parlarà de qüestions que no apareixen en els llibres de text. “A les escoles s’estudia les noves institucions andorranes, el Consell de la Terra, la Constitució del 93, però a partir d’aquí tot el que està entremig no es parla i nosaltres abordarem el centre del segle XX”, conclou.

tracking