Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
art

Saboya destaca Andorra com a país exportador de pau a l'ART Camp

Diverses personalitats assisteixen a la cinquena edició de l'exposició
Instant de la inauguració de la mostra que els artistes deixaran a Casa Rossell durant les properes setmanes.

Cloenda de l'ART Camp

Instant de la inauguració de la mostra que els artistes deixaran a Casa Rossell durant les properes setmanes.

ANA / S. F.
Actualitzada 28/07/2016 a les 19:25
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha qualificat l'Art Camp com “un bon instrument per a vehicular la imatge d’un país que ens defineix de manera molt clara amb la pau”. Saboya, que ha recordat el propi inici de l'Estat andorrà amb un acord de pau, ha volgut destacar l'experiència de més de trenta artistes vinguts de tots els continents com una mostra del que el país pot oferir com a llegat universal.

El ministre ha destacat la convivència, el diàleg i la creació conjunta entre diferents disciplines i creadors per a posar de relleu la capacitat del país en oferir nous discursos i propostes. En aquest sentit, s'ha referit al model educatiu com una mostra de la capacitat andorrana d'integrar en vàries llengües, d'acollir poblacions vingudes d'arreu i de plantejar l'entesa amb els veïns. I ho ha fet posant en relleu com la conjuntura internacional amb els atacs terroristes que “remouen els discursos populistes” fan necessaris espais de diàleg. En aquest sentit, el ministre ha assenyalat que la imatge de l'Art Camp és la “consolidació d’un esdeveniment lligat amb Andorra”, després de les cinc edicions i deu anys d’experiència.

Per aquest motiu, considera que “és bo donar-hi continuïtat al màxim possible” i en aquest sentit ha anunciat que el proper mes de setembre es viurà una exposició a l'edifici de Nacions Unides a Nova York amb les obres fetes a Andorra. Saboya ha insistit en la imatge que pot projectar el país, “no ens estem inventant com un país de pau, com un país multicultural i plurilingüe, hem d’agafar aquests actius que són absolutament definitoris, i promoure’ls més”, ha assegurat. Saboya ha confirmat una reunió de treball conjunta amb amb la ministra de Cultura, Olga Gelabert on s'han estudiat les possibilitats de donar més recursos i major participació de les diferents àrees ministerials, i “articular un relat d’Andorra com un espai de pau”.

La ministra de Cultura, Olga Gelabert, ha fet també referència a la cultura i a l’art com mostra d’unitat en els valors dels diferents països i ha destacat que tot i que el Comitè andorrà de la Unesco no recau en la seva cartera ministerial, s'augmentarà la implicació des del Govern. “Des de cultura volem posar peu en aquest projecte”, ha assenyalat, i ha confirmat que al setembre hi haurà una reunió per valorar possibles activitats al voltant de l'ART Camp. La cònsol menor d’Ordino, Gemma Riba, ha destacat com aquesta experiència es troba consolidada a la parròquia i des del comú “intentem millorar”, agraïnt la disponibilitat per obrir la casa Rossell per oferir l'exposició dels treballs que aquest dies els artistes han fet al país. Les obres finals que es custodien al comú viatgen posteriorment a través de la Unesco deixant un llegat sobre l'aportació creativa de l'Art camp.

“L’experiència és boníssima” ha assenyalat el president de la CNAU, Josep Dallerès, que destaca a mode d'exemple com diferents ambaixadors han pogut conèixer artistes del seu país a través de les obres que han fet a Andorra i com “artistes en països en conflicte són capaços de treballar junts”. Dallerès es mostra convençut que l'experiència ha de servir per “promocionar, valorar i utilitzar al màxim, perquè el treball està fet”, ha dit. El president de la CNAU ha apuntat la necessitat de fer “una reflexió seriosa per veure quin potencial es pot treure i en bé de tots” per exportar al màxim aquesta experiència, “podem donar missatges de pau, i els podem avalar, sense cap prepotència i amb la mateixa humilitat del país, que és un país petit”.

Raquel Gómez, que és una artista espanyola de Guadalajara, ha explicat com aquesta experiència serveix als artistes per trobar connexions entre ells i per “trobar molt bons professionals de l’art en cadascun dels continents, per parlar d’experiències i compartir” destacant l'ús de les imatges com a llenguatge universal per acostar-se a d'altres móns i altres llenguatges, “de codificar una altra manera de veure les coses“. Gómez destaca que després d'aquests dies d'ART Camp “hem conegut més els nostres llenguatges, hem après molt” i “m’emporto moltes connexions i afinitats amb la gent i és important perquè necessitem el nostre espai, i investiguem molt”.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477