Bé protegit

Patrimoni vol solucions noves per al problema d'accés al Madriu

El coordinador del departament, Ricard de Deus, recorda que l’estratègia ha d’englobar la totalitat de la vall

Patrimoni vol solucions noves per al problema d'accés al MadriuXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Solucions n’hi ha, però s’han de valorar les que siguin compatibles” amb les exigències de protecció per a la vall del Madriu-Perafita-Claror. És el que considera el coordinador de l’àrea de Patrimoni Cultural del Govern, Ricard de Deus, al voltant de l’etern problema dels accessos en una conversa abans de marxar a la trobada de Turquia. I aquestes solucions passen, probablement, proposa, per alguna que no sigui “cap de les que se n’ha parlat fins ara”. Ni a recuperar l’antic túnel, ni a eixamplar el camí tradicional ni a instal·lar un telefèric, recorda, podrien trobar la resposta al problema. “Potser hi ha una altra solució”, apunta.

No obstant això, recorda, hauria d’arribar en un termini no gaire llarg perquè “avui dia a la comissió de gestió li queden dos documents importants per enllestir: el pla de conservació i l’estratègia d’accessibilitat”, especialment aquest últim perquè “no es pot prendre cap decisió d’actuacions a la vall” sense que aquest pla estigui definit.

De Deus manifesta que “jo no sóc un defensor de fer estudis i més estudis que mai no acaben”, en referència al que ara la comissió de gestió de la vall acaba de deixar a les mans del comú escaldenc, atès que és la parròquia amb més cortalans afectats pel problema. El coordinador de patrimoni reconeix que aquest és el principal problema que afecta els propietaris de bordes a l’hora de poder fer-hi reparacions i restauracions en les seves propietats. I que per això mateix “s’hauria de donar solució a les seves inquietuds”. En cas que la solució continuï allargant-se més en el temps, va advertir De Deus, “potser ja no tindrem bordes sinó ruïnes per protegir”.

El coordinador de Patrimoni Cultural recorda que “no és que Govern no els deixi ni que l’administració sigui rígida”, més aviat “som conscients que les coses han d’evolucionar, que s’han d’adaptar a les demandes de la societat actual”, cosa que per descomptat “no suposa destruir allò que té un valor històric, ambdues coses han de ser compatibles”.

La urgència expressada per De Deus coincideix amb la reconeguda pels cònsols de les quatre parròquies amb territori a la vall, que s’han marcat el final d’aquest mandat com a temps límit per tenir resolta una qüestió que s’ar­rossega des de fa més d’una dècada, segons va reconèixer el president de torn de la comissió, el cònsol d’Encamp, Jordi Torres.

tracking