patrimoni natural

La Vall del Madriu optarà a un premi del paisatge del Consell d'Europa

La candidatura ha de servir per potenciar l'atractiu turístic de la Vall

Video de la vall del madriu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Vall del Madriu-Perafita-Claror arribadivendresal dotzè aniversari com a Paisatge Cultural del Patrimoni Mundial de la UNESCO i ho fa amb un ventall de propostes lúdiques que se celebraran al llarg de l'estiu. Entre aquestes n'hi haurà de noves, com ara visites guiades el primer i l'últim dissabte dels mesos de juliol i agost i, a més, el fet que laVall optarà a un premi del paisatge concedit pel Consell d'Europa.Segons ha posat en relleu la directora del pla de gestió, Susanna Simon, lacandidatura ha de servir per potenciar l'atractiu turístic de la Vall ja que s'ha editat un vídeo promocional de curta durada–acompanya la notícia–que també es difondrà a través de les xarxes socials.

A banda de les activitats, un dels reptes que hi ha per endavant són els accessos i, en aquest sentit, el cònsol major d'Encamp i president de la Comissió de la Vall del Madriu, Jordi Torres, ha posat en relleu que es treballa, des del comú d'Escaldes-Engordany, en un estudi preliminar però que la voluntat és que aquesta qüestió es pugui solventar en un termini més o menys breu, si més no, al llarg dels quatre anys del mandat comunal actual. També es vol impulsar un pla de conservació que arribarà després de l'inventari que es va dur a terme i que va identificar 1.500 estructures i que elaborarà una universitat. Per a aquest pla es destinaran 31.000 euros de la subvenció del Govern i altres 31.000 des de la Comissió. A banda, aquest any es restauraran les cabanes de pastor, amb un import de 22.250 euros dotats pel Govern i la mateixa quantitat per la Comissió.

Fins ara, tal com ha destacat Simon, el fet que no hi hagués un pla de conservació ha fet que les actuacions hagin estat aquelles identificades com a urgents com per exemple arranjaments al camí d'accés. Pel que fa als ecocomptadors per comptabilitzar les persones que visiten la Vall, ara com ara n'hi ha dos d'instal·lats a la zona de Fontverd i de l'Illa i és previst que aquest dijous mateix se n'instal·lin dos més, a la part baixa de la Vall d'Escaldes-Engordany. Fins ara s'ha determinat que la capacitat màxima de càrrega és de 10.000 persones per any i s'està molt per sota d'aquesta xifra. Torres també ha indicat que aquests càlculs seran ara més exactes amb la instal·lació d'aquests dos nous comptadors, amb els quals la Comissió ja en tindrà quatre al quals cal sumar-ne un cinquè que no és seu. També continuaran, aquest estiu, els ecoguardes (un per cada Comú) que de moment no han detectat "cap bretolada", segons ha constatat Simon.

Pel que fa a les activitats, cal destacar que diumenge 2 de juliol, i per commemorar el dotzè aniversari que és el dia 1, es farà una sortida guiada gratuïta amb els guies d'Escaldes-Engordany; el 19 de juliolhi hauràn taller de dibuix i pintura a l'aire lliure i el 12 d'agost una visita nocturna al Camí Hidroelèctric d'Engolasters i el 30 de setembre es farà una conferència sobre paisatges culturals iberoamericans, inscrit en el marc d'Andorra la Vella, capital cultural iberoamericana.

tracking