andorra la vella

Tot a punt per a la primera rodada de falles declarades per la Unesco

A la festa de Sant Joan participaran unes 200 persones, entre les quals uns 56 o 57 fallaires de foc que faran rodar unes 110 falles

Tot a punt per a la primera rodada de falles declarades per la UnescoM. F. / ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra la Vella recupera aquest any la festa de Sant Joan, que a més de ser un dia festiu, comptarà amb diferents actes, amb la voluntat de "recuperar la tradició" i donar-li "la rellevància que es mereix", segons ha explicat la cònsol major, Conxita Marsol. Així, hi haurà missa, ballada de sardanes, vermut i, a la tarda, espectacle infantil.

La festa arribarà l'endemà que tingui lloc la primera rodada de falles des que la Unesco les va declarar patrimoni cultural immaterial. Hi prendran part unes 200 persones, entre les quals uns 56 o 57 fallaires de foc que faran rodar unes 110 falles, una xifra similar, tal com ha exposat el president de l'Associació de Fallaires d'Andorra la Vella, Santi Sànchez, a la d'anys anteriors, si bé l'entitat ha vist incrementar-se el volum de socis des de la declaració.

Els actes arrencaran el dijous 23 de juny a les 19 hores a la plaça del Consell General, on es rebrà la flama del Canigó i on es farà un homenatge que encara resta en secret. Hi actuaran l'Esbart Laurèdia i el de les Valls del Nord i es farà una rodada en la que es convidarà a participar a les autoritats, tal com ha explicat el fallaire major, Albert Roig. Cap a les 22.30 hores començarà la cremada de la falla tradicional i s'iniciarà el recorregut dels fallaires que en diferents grups passarà pels carrers compresos entre la placeta i carrer del Puial i la plaça Guillemó, on s'encendrà la foguera i on actuaran l'Esbart Dansaire i El Pont d'Arcalís. La novetat d'aquest any, tal com ha comentat Sànchez, és que els alumnes que han pres part en els tallers que s'han dut a terme de la mà de l'Escola Folk del Pirineu acompanyaran els fallaires. La idea és que aquest acompanyament es pugui fer en el futur de manera "autosuficient", és a dir, que es compti amb els músics necessaris per fer-lo. "Anem avançant i consolidant projectes", ha manifestat Sànchez.

Conveni

I precisament, per donar continuïtat a les propostes de l'entitat, des del Comú d'Andorra la Vella s'ha impulsat la signatura d'un conveni amb l'associació perquè puguin funcionar. El cònsol menor, Marc Pons, ha recordat que ja s'havien signat acords similars amb la Gresca Gegantera i l'Esbart Dansaire i que ara s'ha volgut mostrar el suport "incondicional" a l'Associació de Fallaires d'Andorra la Vella, que rebrà una partida de 6.650 euros anuals a la qual s'hi podran sumar d'altres en funció de les activitats que es duguin a terme. Aquest és, tal com ha dit Pons, "el mínim garantit". El cònsol menor ha recordat, també, que aquesta ajuda s'emmarca en el fet que es van declarar cinc entitats de la parròquia com a d'interès públic cultural. Els fallaires han agraït aquest suport, ja que això els permetrà "seguir endavant amb els projectes i consolidar-los".

tracking