Exposicions

Els déus egipcis, al Museu del Tabac

L’equipament lauredià inaugurarà el proper dia 16 una mostra amb fons de la Fundació Arqueològica Clos de Barcelona

Els déus egipcis, al Museu del Tabac

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Egipte i els misteris que amaguen les seves deïtats. El Museu del Tabac consagrarà la propera exposició, una de les apostes més contundents de la temporada, a les divinitats de l’època dels faraons, una mostra que obrirà les portes el proper dia 16 i es podrà visitar fins al 30 d’octubre. La sala d’exposicions temporals exhibirà en aquest temps un total de 119 peces originals de l’època faraònica, procedents de la col·lecció privada de la Fundació Arqueològica Clos. La mateixa que ja va aportar els fons a la mostra que, també al voltant de l’antic Egipte i els seus ritus funeraris (Egipte. El pas a l’eternitat), va acollir el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE) al 2009, una de les més vistes en la història d’aquell centre, per la qual van passar al voltant de 4.000 persones.

En aquesta ocasió l’eix temàtic difereix: serà un recorregut per la religió que practicava l’Egipte dels faraons, per l’univers misteriós dels seus déus. S’hi podran veure estatuetes amb la representació de les diferents divinitats, diversos amulets, tapes de sarcòfag, una mortalla funerària i una gran diversitat d’objectes d’ús en els ritus religiosos de l’època. Objectes com la imatge que figura al costat, una representació de la deessa Nut representada en una base de taüt (fusta estucada i pintada). El recorregut permetrà entrar en els detalls de cadascuna de les divinitats. En aquest cas, el Sol fa el recorregut del dia a la nit a través del cos de la deessa, que és el cel; la imatge de Nut solia trobar-se representada en els taüts perquè ella afavoria la resur­recció dels difunts.

Nut forma part dels milers de déus que els antics egipcis van adorar, una quantitat ingent que, a banda, no s’estructura en cap genealogia, sinó que n’hi havia moltes. Aquesta deessa, per exemple, pertany a la denominada cosmologia heliopolitana o Ennèada (nou déus). Una deessa que malgrat els problemes de gelosia amb Ra va concebre els últims membres de la seva dinastia.

Un dels trets més característics de la religiositat d’aquella civilització governada pels faraons va ser el culte que van retre a determinats animals, i que també queda plasmat a l’exposició que acollirà el Museu del Tabac. Un culte que va quedar reflectit en creacions artístiques (pintures i estatuetes fonamentalment) i que sempre estava relacionat amb algun procés d’observació de la naturalesa. Així, la força de la lleona recreava la violència de la guerra, o el ventre voluminós de l’hipopòtam anava lligat a les dones embarassades.

Els fons de la col·lecció Clos han nodrit en diverses ocasions exposicions realitzades al Principat. No sols l’esmentada al CAEE que també versava sobre l’antic Egipte sinó, en el mateix equipament escaldenc, la dedicada a la civilització precolombina celebrada al 2011.

Visita guiada pel comissari

En la jornada inaugural, el museu lauredià proposa una visita guiada per l’exposició a càrrec del comissari, Luís Manuel Gonzálvez, egiptòleg i conservador del Museu Egipci de Barcelona. Els interessats a assistir-hi hauran de fer reserva prèvia al telèfon del museu: 741 545.

tracking