Anunci
Anunci
26  Maig  2016  10:40
                                                                                              Últimes notícies:main_banner Accedeixi a l'edició impresa del Diari
  Buscar :
RSS
 • Augmentar la mida de font
 • Default font size
 • Disminuïr tamany de font
 
Anunci nacional_2010

Encunyament monetari

Govern fixarà límits per a l’adquisició dels euros andorrans

El Govern establirà mecanismes per limitar l’adquisició de les noves monedes davant del risc de casos d’acaparament
Mitja: 4.6/10 (33 vots)    Galeria Fotos
Ricard Poy - Andorra la Vella - 11/12/2013

Un col·leccionista italià s’exclamava furiós perquè ja tenia previst estar a la porta d’un banc andor­rà el primer dia de gener que obrissin per adquirir tots els euros andorrans que li permetessin.

És un dels molts numismàtics que estan en alerta per garantir que disposaran de prou peces de la primera emissió d’euros del Principat, a causa que s’espera que acabin tenint un valor molt més alt que el facial. Per evitar que es produeixin casos d’acaparament, el Govern està implementant sistemes de control. Brussel·les, segons fonts properes a l’executiu, ha avisat respecte que una emissió tan petita, concretament de 2,4 milions d’euros, corre el risc de quedar esgotada en poc temps sense que les monedes arribin a circular. L’enuig del col·leccionista italià està directament relacionat amb el fet que no s’ha complert el termini que inicialment estava previst. Els nous euros estaran en circulació durant el primer trimestre i el gabinet té com a objectiu que tots els ciutadans del país tinguin la possibilitat d’adquirir un dels conjunts de monedes de la primera emissió.
    La Unió Europea va enviar la setmana passada el vistiplau perquè Andorra comenci el procés per a l’encunyament. La condició passava perquè el Principat hagués introduït en el marc legal les disposicions comunitàries recollides en l’acord monetari. Fa mesos que s’ha produït i el temps excessiu que ha tardat Brussel·les a donar llum verd que s’encarregui la fabricació d’euros ha impedit que es mantingués el calendari inicialment previst de posar en circulació les monedes l’1 de gener de l’any vinent.

Espanya i França
Un cop el Govern ha disposat del vistiplau comunitari s’ha elaborat el calendari per a l’encunyació.  L’acord hauria de ser aprovat avui en el consell de ministres. La fabricació de monedes (Andorra no emetrà bitllets) s’ha encar­regat a Espanya i França. Concretament en una fàbrica francesa es faran les monedes de dos euros i de cinquanta, vint i deu cèntims.  En una d’espanyola es faran les d’euro i les de cinc, dos i un cèntim.
    La Unió Europea té una política estricta per aconseguir que les monedes circulin i les primeres emissions no quedin només en mans de col·leccionistes. Així, el vuitanta per cent dels euros han d’anar obligatòriament a la circulació al carrer i només el 20% restant pot ser destinat a edicions de col·leccionisme.
    Un dels sistemes que es plantegen per evitar els acaparaments és que una part dels 2,4 milions en monedes vagi barrejat aleatòriament dins dels cartutxos d’euros espanyols i francesos. Brussel·les ja ha avisat que la fal·lera es limitarà a la primera emissió i que en les següents els col·leccionistes perdran l’interès.

EN SUBHASTA O VENDA PER EBAY A 40 EUROS EL 'KIT' DE VUIT MONEDES

A les 22.35 hores d’avui acaba el termini per optar a la subhasta per eBay d’un kit de les vuit monedes que formaran la primera emissió d’euros andorrans. A les nou de la nit d’ahir hi havia dotze dites i el preu ja havia pujat fins als 20,01 euros. Dins de la mateixa pàgina hi havia altres subhastes, també amb dites. Fins i tot se subhasten rèpliques en plàstic de les futures peces. La major part de les ofertes, però, són de preu fix. Fins a una quinzena es poden trobar ràpidament i és impossible saber a hores d’ara quants kits de monedes andorranes ja s’han venut. El preu oscil·la entre els 37 i els 45 euros o entre 40 i 50 si es tenen en compte els costos d’enviament. Els venedors adverteixen que es tracta d’una prevenda i que s’enviaran els euros a partir del gener perquè segons fonts del món numismàtic es donava per fet que sortien l’1 de gener. Les mateixes fonts van indicar que és un negoci on es mouen molts diners. Si es compren les vuit monedes a preu facial el cost seria de 3,88 euros mentre que la venda es fa per deu vegades més. Fins i tot hi ha un anunciant que ofereix una moneda de dos euros andorrana a canvi de 23,90 euros. L’anunciant està ubicat a Nuremberg.

 

11 comentaris

 • Divendres, 13 de Desembre de 2013 12:27 Enviat per Xristos Filadelfefs Link del comentari

  Good morning from Athens, I'm interested to buy your new euro coins, but I'm interested also to come in your country .

 • Dijous, 12 de Desembre de 2013 20:41 Enviat per Euro Link del comentari

  Atlantic, un major respecte per Andorra. Si vius i treballes aquí no tens cap dret a criticar tant malament i amb tant despreci. Si visquessis al Regne Unit, a Alemania o a França segur que ja estaries ( si el teu nivell t'ho permet per que amb el català ni ho has intentat) "parlant" en un altre idioma. Aquí t'hem consentit massa. Torna al teu país i parla la única llengua que saps. Quin nivell!! A aquesta gent no els aguanto. Venen aquí i tenen feina i es permeten el luxe de criticar d'aquest manera.

 • Dijous, 12 de Desembre de 2013 00:01 Enviat per Atlantik Link del comentari

  mss menosprecio q creerse superior por hablar andorrano. Es la lengua de los vasallos. Pero si no le gusta al señor feudal ya sabe vd. ajo y agua. Q es la lengua mas utilizada en este pais.

 • Dimecres, 11 de Desembre de 2013 22:37 Enviat per INVERSIONESQUEVIENEN Link del comentari

  SI, TONI, COMENTARIOS EN CASTELLANO, ES QUE EL PEIS HA ABIERTO LA INVERSION EXTRANJERA Y LOS INVERSORES ESTAN ENTRANDO POR LAS DOS FRONTERAS CON SACOS LLENOS DE DINERO PARA INVERTIR!!!!! TENEMOS QUE HABLAR, OTRAS LENGUAS: SPANISH, ENGLISH, FRENCH, PORTUGUESE,...

 • Dimecres, 11 de Desembre de 2013 17:55 Enviat per toni Link del comentari

  M'agraden molt els comentaris…la majoria en castellà, i tots despectius… anem molt bé amb aquesta colla de gent al país. Si les energies emprades per criticar les empressim per treballar, el país aniria molt millor...

 • Dimecres, 11 de Desembre de 2013 15:17 Enviat per euretesendemoniados Link del comentari

  ohhh, qué ilusión, pediré en la carta a los reyes magos que me reserven una bolsita de euros andorranos...y mientras andorra cada día anda peor: no vienen los inversores, se irán muchos de los residentes pasivos con la introducción del irpf,....

 • Dimecres, 11 de Desembre de 2013 12:47 Enviat per prepotencia i xuleria igual a tonteria Link del comentari

  si algú es creu que hi haura cua...ja ja ja van llestos!

 • Dimecres, 11 de Desembre de 2013 12:46 Enviat per ley beckam Link del comentari

  somos tontos, tontos y mas que tontos!

 • Dimecres, 11 de Desembre de 2013 11:20 Enviat per Coses de morts Link del comentari

  Els carronyers barallant-se per mossegar el cadaver

 • Dimecres, 11 de Desembre de 2013 10:03 Enviat per Penos Link del comentari

  La lamentable política exterior del Govern de ens ha portat que Andorra sigui un cadaver.Ahora, a canvi podem tenir euros andorrans, que només serviran per col · leccionistes.

Afegir comentari

Blocs DdA
Clica aquí per entrar al DMG
Govern ha de deixar de donar crèdits preferents a empreses?

 © Diari d'Andorra (Premsa Andorrana) 2009 - C/ Bonaventura Riberaygua 39, 5e pis - Telèfon : 877 477 - web@diariandorra.ad ...Web optimitzat per a Firefox 3.5 i Internet Explorer 8....

Tornar a dalt
Registration
*
*
*
*
*