Anunci
Anunci
03  Maig  2016  01:17
                                                                                              Últimes notícies:main_banner Accedeixi a l'edició impresa del Diari
  Buscar :
RSS
  • Augmentar la mida de font
  • Default font size
  • Disminuïr tamany de font
 
Anunci nacional_2010

Relacions exteriors

Martí rubrica l’acord monetari que permet encunyar euros propis

El Govern signa l’acord monetari i posa punt final a set anys de negociacions
Mitja: 4.9/10 (44 vots)    Galeria Fotos
Aleix Tugas - Andorra la Vella - 01/07/2011

El cap de Govern i el comissari d’Afers Econòmics.
L’accés al mercat interior de la Unió Europea ja és una mica més a prop. Amb la signatura d’ahir a Brussel·les de l’acord monetari, el Govern posava punt final a set anys de negociacions, de reunions, d’ultimàtums i d’intercanvis de documents, que van començar ja amb Marc Forné com a cap de Govern.
A l’acte hi van assistir el líder de l’executiu, Toni Martí, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. Completaven la delegació l’ambaixadora a Brussel·les, Eva Descarrega, i l’ambaixador per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas. Per part de la Unió Europea, van acudir a la firma el comissari d’Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, i el cap d’unitat, Benjamin Angel.
Els efectes més immediats de la signatura són que el Principat ja té l’euro com a moneda oficial. Això significa la possibilitat de poder encunyar 2,4 milions en monedes, a partir que l’acord estigui ratificat per la corresponent votació al Consell General. El 80 per cent d’aquestes emissions s’hauran de posar obligatòriament en circulació, mentre que la resta es podran destinar al mercat del col·leccionisme.
Més a llarg termini, l’estratègia del Govern és que a partir d’aquest acord es puguin reformular les relacions amb els estats membres, especialment en l’àmbit econòmic. Malgrat que el text firmat ahir es refereix especialment al món bancari, és un primer pas ferm “per accedir al mercat interior de la Unió Europea”, tal com va explicar Gilbert Saboya. El titular d’Exteriors va posar en relleu que “el camí per al nou embrancament amb Europa està en l’espai econòmic que es crearà entre els microestats europeus”. La lectura més encertada de la signatura, segons Saboya, és que aquesta obrirà “nous camins i noves oportunitats”.

Competitivitat de la banca
Una altra de les conseqüències de la firma de l’acord monetari, potser la més feixuga, és la transposició del cabal comunitari. Un pas que segons Saboya és necessari perquè el país “estigui homologat internacionalment”. El ministre va precisar que “hi ha una única via, una única manera, que és situar Andorra per poder competir”, especialment ara que el sector bancari estudia l’expansió internacional.
Tot això no estarà exempt de “la defensa de les peculiaritats del Principat”. En aquest sentit, Saboya va ressaltar la importància de l’aliança amb la resta dels petits estats, com San Marino, Mònaco o Liechtenstein, segons el que està previst en el tractat de Lisboa. També en va quedar constància en l’informe final de la presidència de torn de la Unió Europea, ostentada els darrers nou mesos per Hongria.
Abans de la firma va tenir lloc una reunió amb el comissari Michel Barnier. Les autoritats, segons van explicar, van aprofitar per engegar diversos contactes que han de facilitar el camí per al nou embrancament amb la Unió Europea.

Felicitacions
El viatge de la delegació a Brussel·les es va completar amb la trobada amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy. Durant la reunió de treball, que va tenir lloc a la tarda, el president va felicitar Andorra per la signatura del text, segons un comunicat que va facilitar l’executiu, i al mateix temps va expressar la satisfacció per haver rebut, per primera vegada, una delegació del Principat. La reunió es va desenvolupar en un clima “de cordialitat” segons el mateix comunicat, i el cap de Govern va manifestar la voluntat d’Andorra de continuar fent passos per l’acostament a la Unió Europea.
Cal recordar que, a banda del text rubricat de l’acord monetari, ahir també es va signar el memoràndum de bona entesa, que el nou executiu va aconseguir negociar amb Brussel·les. La primera disposició d’aquest document aclareix que l’establiment d’entitats financeres estrangeres està subjecta a l’aprovació del Govern, mentre que el segons suavitza els ràtios de solvència exigits pel cabal comunitari.

 

Afegir comentari

Blocs DdA
Clica aquí per entrar al DMG
Està d'acord que la CASS torni a augmentar les cotitzacions?

 © Diari d'Andorra (Premsa Andorrana) 2009 - C/ Bonaventura Riberaygua 39, 5e pis - Telèfon : 877 477 - web@diariandorra.ad ...Web optimitzat per a Firefox 3.5 i Internet Explorer 8....

Tornar a dalt
Registration
*
*
*
*
*