Anunci
Anunci
06  Maig  2016  09:28
                                                                                              Últimes notícies:main_banner Accedeixi a l'edició impresa del Diari
  Buscar :
RSS
  • Augmentar la mida de font
  • Default font size
  • Disminuïr tamany de font
 
Alpinisme

El lauredià Domingo Trastoy intenta ascendir l'Everest

Domingo Trastoy es converteix en el cinquè andorrà que prova l’ascensió a la muntanya més alta del món, l’Everest, i buscarà la coronació del cim, a 8.848 metres
Mitja: 7.4/10 (49 vots)    Galeria Fotos
Víctor Duaso - Andorra la Vella - 06/05/2011

L’Everest, el K2, el Kachenjunga, el Lhotse i el Makalu componen el repòquer de gegants que desitja tot alpinista i que exerceixen la seva màgica atracció des dels temps de Mallory i Irvine.
En cinquanta anys més de 10.000 expedicions han intentat pujar la muntanya més emblemàtica de l’Himàlaia, la coneguda com Chomolungma, la deessa mare. Al Principat d’Andorra pocs ho han intentat.L’any 2000, una expedició formada per Oriol Ribas, Gerard Olm, Jacques Soulié i Nani Duró es va quedar a 150 metres de fer cim i onze anys després, l’alpinista de Sant Julià de Lòria Domingo Trastoy es converteix en el cinquè andorrà que intenta ser el primer aventurer casolà a emular Edmund Hillary –el primer alpinista de la història a coronar el cim de l’Everest–.
I com va néixer aquesta bogeria? Domi Trastoy va començar l’any 2009 a crear el seu currículum d’alpinista. Va fer cim a l’Aneto –3.404 metres–, el pic més elevat dels Pirineus, i després va continuar amb el Montblanc, a 4.810 metres, el punt més alt de l’Europa Occidental. El 2010 va decidir assumir més riscos i va coronar l’Aconcagua –6.962 metres–, el pic més alt del món fora d’Àsia. “Només ho va fer en vuit dies, quan normalment s’ha de fer en quinze”, va assegurar el seu cosí, Ramon Díaz. Aquesta fita va augmentar la motivació i va decidir atacar la muntanya més alta d’Europa, el Monte Elbrus, de 5.642 metres. I per tancar el 2010 va fer cim al Mont Perdut, 3.355 metres, i al Cervino, 4.478 metres, una de les muntanyes més altes dels Alps.
De tant pujar i pujar i coronar cims, Domi Trastoy va apostar fort per la seva passió i va decidir provar amb l’aventura de l’Everest. Va contractar els serveis d’una empresa francesa, Trek Online, que promou una ascensió en 35 dies. Quin és el preu que s’ha de pagar per buscar realitzar aquest cim? Oscil·la entre 30.000 i 50.000 euros, Domi Trastoy s’ho va finançar tot i l’empresa francesa hi va situar dos alpinistes més, un belga i una periodista francesa, a part d’un guia i un xerpa per persona. “No ha trobat cap patrocinador i com que no estava federat tampoc no ha tancat cap suport del Govern”, va reconèixer Ramon Díaz. I quin és el planning a seguir? Trastoy es va saltar l’aclimatació de Chamonix i va començar l’1 de maig a Lhassa (capital del Tibet). Als dos dies, l’alpinista andorrà a 3.600 metres va visitar la ciutat i el Temple de Jokhang i el de Potala, on van rebre la benedicció del Lama. “Aquesta gent té una cultura diferent a la nostra. Les dones són les que treballen i quan les veus amb el pic i la pala al·lucines”, explicava per correu electrònic Domi Trastoy, que aquell dia sortia cap a Shegar (4.350 metres). Allà va nevar uns 20 centímetres i va fer cinc hores amb el grup complet. “Hem fet el mateix itinerari, però amb un vent de 60 quilòmetres per hora. Hem fet cim en dues hores. Em trobo bastant bé”, indicava Trastoy. Avui es troba al camp base de l’Everest (5.050 metres) i buscaran el cim pels volts del 25 de maig. La bandera espera arribar.

 

Afegir comentari

Clica aquí per entrar al DMG


Tornar a dalt
Registration
*
*
*
*
*